Menu Sluiten

Over mij

Curriculum vitae

Pas op latere leeftijd ben ik serieus gaan tekenen en schilderen. Na de middelbare school (gymnasium te Harderwijk) studeerde ik eerst rechten/criminologie en vervolgens ontwikkelingspsychologie. Ik promoveerde aan de Vrije Universiteit op het onderwerp “Leeftijdsgrenzen in het strafrecht”. Vanaf 1975 tot aan mijn pensionering in 2013 ben ik werkzaam geweest bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. Meer dan 25 jaar werkte ik als redacteur resp. onderzoeker bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC), en vervolgens ruim 10 jaar als beleidsadviseur bij de Directie Justitieel Jeugdbeleid

Intussen begon ik in 2011 teken- en schilderles te volgen bij Ingrid Schubert (bekend van de kinderboeken). Dat was één ochtend in de week bij het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) Globe in mijn woonplaats Hilversum. Ik deed dat met toenemend plezier, maar miste de nodige basiskennis. Dus ging ik op zoek naar een degelijke opleiding tekenen en schilderen die ik na mijn pensioen zou kunnen gaan volgen. Dat werd de Wackers Academie in Amsterdam. Ik deed er de (deeltijd) dagopleiding en studeerde af in mei 2019, onder leiding van Maarten Welbergen. Zie ook de link naar mijn afstudeerfilmpje.
Daarnaast en daarna volgde ik diverse losse cursussen en masterclasses, onder meer bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten te Laren. Af en toe volg ik een losse cursus (bijvoorbeeld portretschilderen bij Rogier Willems) en met enige regelmaat ga ik modeltekenen bij Tekenclub De Engel in Huizen.

Sinds enkele jaren heb ik er een nieuwe passie bij, namelijk vertalen. Ik volgde de tweejarige opleiding Literair Vertalen uit het Frans aan de Vertalersvakschool te Amsterdam, en studeerde daar af in oktober 2023.

Geliefde onderwerpen, materialen en werkwijze

Als ik schilder, is dat meestal op redelijk klein formaat en met olieverf (mijn grootste schilderij tot nu toe is 80 x 80 cm). Bij voorkeur breng ik de schoonheid van verval in beeld. Bijvoorbeeld brokkelende muren, vermolmde deuren en roestige vaten. Het is daarbij niet zozeer het pittoreske of nostalgische dat mij aanspreekt als wel de voortschrijdende aantasting door de tand des tijds. Verder schilder ik mensen en landschappen of stillevens/voorwerpen. Soms neigt mijn werk naar het abstracte (zie bijvoorbeeld “Tropea”) of naar het surrealistische (zoals in “Wandelschoenen”).
De meeste tekeningen die ik maak zijn portretten en modelstudies in houtskool.
Ik teken en schilder op basis van de directe waarneming of aan de hand van foto’s; heel soms uit het hoofd. Over het gebruik van foto’s als uitgangspunt heb ik een vrij uitgesproken mening, die ik nader heb toegelicht in een scriptie over fotogebruik door Breitner en Degas (zie onder Teksten). Het komt erop neer dat ik niet snel naar foto zal tekenen of schilderen, als ik de foto niet zelf gemaakt hebt.

Teksten over kunst en kunstgeschiedenis

In het kader van mijn opleiding aan de Wackers Academie schreef ik diverse essays over kunst en kunstgeschiedenis. Waarschijnlijk heeft de academie ze opgeslagen in een archief en kijkt niemand er nog naar om. Dat is eigenlijk jammer, en daarom plaats ik drie van deze teksten hier op de website: